Julkisivuremonttien suunnittelu

Julkisivuremonttien suunnittelu edellyttää arkkitehdin ja rakennesuunnittelijan yhteistyötä. Usein remontteihin liittyy myös töitä, joissa tarvitaan sähkö- ja LVI-suunnittelijaa.


Julkisivuremontin hankesuunnittelu

Hankesuunnitteluvaiheessa tutustutaan kiinteistön nykykuntoon ja sen korjaushistoriaan. Jos julkisivusta ei ole tehty kuntotutkimusta, kannattaa se teettää hankesuunnittelun yhteydessä.

Suunnittelijat tutkivat julkisivun korjauksen vaihtoehdot, arvioivat niiden kustannukset ja ehdottavat miten ja millä aikataululla korjaushankkeessa kannattaisi edetä.

Hankesuunnitelma esitellään taloyhtiölle info-tilaisuudessa. Lopullisen päätöksen toteutussuunnittelun aloittamisesta ja korjaustavasta tekee yhtiökokous.Hankesuunnitelman havainnekuva: ennen remonttia.


Hankesuunnitelman havainnekuva: remonttin jälkeen.Julkisivujen korjaukset

Fontinalian suunnittelijat ovat laatineet betonielementti-, rappaus-, puu- ja tiilijulkisivujen korjaussuunnitelmia.


Heka-Maunula, Maapadontie 1, elementtikerrostalojen julkisivuremontti, 2013.


Parvekeremontit

Parvekeremonteissa selvitetään riittääkö parvekkeiden kantavien rakenteiden korjaus vai kannattaako parvekkeet purkaa ja rakentaa uudestaan. Joskus uudet parvekkeet voidaan rakentaa entistä suurempina.

Kunnostetut tai uudelleen rakennetut parvekkeet kannattaa yleensä remontissa lasittaa, sillä lasitus suojaa rakenteita.


1970-luvun elementtikerrostalon pienet parvekkeet on purettu ja tilalle on rakennettu kokonaan uudet isommat parvekkeet. Mikkola, Vantaa 2011.


Ikkunaremontit

Yleensä vanhat huonokuntoiset ikkunat kannattaa uusia vasta laajemman julkisivuremontin yhteydessä, mutta joskus riittää pelkästään ikkunoiden kunnostus tai uusiminen. Suojelluissa rakennuksissa vanhojen puuikkunoiden materiaali pitää säilyttää. Muissa kohteissa vanhat puuikkunat kannattaa yleensä uusia puu-alumiini-ikkunoiksi.

Ikkunoiden materiaalin muuttaminen edellyttää rakennusluvan hakemista.


Julkisivuremontin yhteydessä on uusittu myös ikkunat. Yksiöiden asuinhuoneiden ikkunat on suurennettu nk. ranskalaisiksi parvekkeiksi.


Kattoremontit

Kattoremontit kannattaa tehdä muun julkisivuremontin yhteydessä. Tasakattoja kunnostettaessa pitää yleensä samalla korottaa räystäitä.

Remontteja suunniteltaessa voidaan myös miettiä kannattaisiko tasakatot muuttaa samalla harjakatoiksi ja rakentaa taloon seiniä paremmin suojaavat leveät räystäät.Julkisivuremontit

Arkkitehti
www.teperi.fi

Rakenne

LVI
www.ventac.fi

Sähkö
www.sahkosuunnittelu-rannisto.fi

 
© Fontinalia Oy | Virtatie 8, 01600 Vantaa | Sähköposti: info(at)fontinalia.fi | Puh. 044-2928775